SEO versus SEA

30/07/2020

Je wilt als ondernemer meer potentiële klanten op je website. Daarvoor kan je gebruik maken van Search Engine Marketing, afgekort SEM. SEM bestaat uit zowel SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). De ene techiek focust dus op niet-betaald verkeer, de andere op betaald verkeer. Maar wat zijn nu juist de verschillen? En wat is voor jouw bedrijf optimaal?

Wat zijn SEO en SEA?

SEO is het proces waarbij de zichtbaarheid van een website in de natuurlijke (of onbetaalde) zoekresultaten van een zoekmachine wordt vergroot. Dit houdt in dat  je website hoger verschijnt in de zoekresultaten van Google, waardoor het aantal bezoekers op je website toeneemt. Indien correct toegepast is SEO een enorm effectieve techniek om de zichtbaarheid van je website te vergroten. SEA daarentegen is een betaald marketingmodel. Hoewel het weinig effect heeft op de natuurlijke ranking van je website, is het een effectief middel om snel kwalitatief verkeer te genereren naar je website.

Natuurlijk of betaald?

Een van de grootste voordelen van natuurlijke zoekmarketing (de SEO-benadering) is dat deze niet-betaalde zoekresultaten door internetgebruikers meer vertrouwd worden. Wanneer je dus hoog verschijnt in de natuurlijke zoekresultaten van Google, zal dit automatisch leiden tot meer verkeer naar je website.  Het grootste nadeel van SEO is echter dat het moeilijk is om de hoogste zoekrangschikking te behalen, vooral als je een klein bedrijf hebt. SEO vraagt om expertise én om tijd, want het is geen korte termijnstrategie. Bovendien heb je minder controle: Google zal beslissen welke pagina verschijnt op welk zoekwoord.

Met SEA zal je verschijnen in de betaalde zoekresultaten van Google. Hierdoor heb je volledige controle over je online campagne in realtime, waardoor het heel gemakkelijk is om je tactiek te veranderen of aan te passen. Bovendien is SEA snel: je kan in een heel korte tijd je ideale klant online bereiken met de advertentie die jij wilt laten zien.  Nadeel is dan weer dat het betalend is. Je betaalt aan Google een prijs per klik, voor elke persoon die op je advertentie klikt en je website bezoekt. Hoewel je dus betaalt, betaal je wel enkel voor het bezoek waardoor dit een efficiënte manier is van adverteren.

SEA en SEO voor jouw bedrijf?

Nu je de verschillen kent tussen SEO en SEA kan je je afvragen hoe je deze kan inzetten voor jouw bedrijf. Een goede searchstrategie combineert zowel SEO en SEA om van de voordelen van beide te kunnen genieten.

Zo kan je via SEA binnen enkele minuten verkeer naar je website sturen. Je kan dus een specifiek product of dienst snel promoten, bijvoorbeeld bij een lancering. Hoewel het aan te raden is je pagina’s al meteen te optimaliseren voor SEO, is SEO een lange termjinstrategie en vraagt het vaak enkele weken of maanden vooraleer je verschijnt in de organische zoekresultaten. Wanneer je dus een nieuwe dienst of product lanceert, is SEA een goede strategie. Na een tijdje zal je ook verschijnen in de niet-betaalde zoekresultaten. Je kan dan beslissen om je SEA af te bouwen.

SEA en SEO zijn dus complementair aan elkaar. Ik raad aan SEA te gebruiken voor zoekwoorden waarvoor je niet verschijnt in de natuurlijke zoekresultaten van Google maar die wel essentieel zijn voor jouw onderneming. Tegelijkertijd werk je verder aan je SEO-strategie.

Meer weten over hoe je je SEO kan verbeteren? Start alvast met deze 5 eenvoudige SEO-hacks!

Dit bekeken andere ondernemers nadat ze dit artikel lazen

Over Hannelore & Boostways Coaching

Als ervaren digitale marketer ben ik al 8 jaar aan het werk bij grote topadverteerders, waaronder Proximus en L’Oréal. On the side hielp ik al enkele jaren een aantal bevriende ondernemers met hun marketing. En steeds liepen zij tegen dezelfde problemen aan.

Ze deden al heel veel, online en offline, maar een echte strategie ontbrak. Statistieken werden niet bekeken en het was niet echt duidelijk wat echt werkte. Vaak was het aanbod ook niet afgestemd op wat klanten echt zochten.

Met mijn hulp kwamen we steeds tot een strategie die werkte: met een aangepast aanbod en prijszetting en een communicatieplan. En de resultaten, die bleven niet uit. Steeds weer was er groei, en meer tijd voor de ondernemer. Om te investeren in het privéleven, of in extra activiteiten die dan weer inkomsten met zich mee brachten. 

En daarom richtte ik Boostways Coaching op. Om met mijn expertise ondernemers te helpen. Ambitieuze ondernemers, die willen groeien. 

Met drie Masterdiploma’s in marketing en communicatie én meer dan 8 jaar ervaring bij topadverteerders, heb ik een expertise opgebouwd die uniek is in België. Een expertise die vaak enkel grote bedrijven zich kunnen veroorloven. Vandaag stel ik mijn expertise ter beschikking van ambitieuze ondernemers. En dat maakt mij uniek. Deze kennis is schaars én ik deel deze graag met jou.

Hannelore heeft gewerkt voor o.a.

HOE BOOSTWAYS COACHING ONDERNEMERS HELPT

Bij Boostways Coaching doen we er alles aan om jouw business te doen groeien.  Ontdek hier alle domeinen die we aanpakken!

KLANTENBEPALING

Weet jij wie je ideale klant écht is? Welke kanalen hij/zij bezoekt? Wanneer hij/zij online is? Hoe je hem/haar het meest efficiënt kan targetten? Welke andere interesses hij/zij heeft? 

Samen bepalen we wie jou ideale klant is, stellen we buyer persona’s op en zorgen we ervoor dat jij jouw ideale klant op een optimale manier bereikt.

 

AANBOD & PRIJSZETTING

Heb jij een schaalbaar aanbod? Een aanbod met verschillende trappen? Is jouw aanbod afgestemd op de noden van jouw klanten? Weet jij waar je klanten echt naar op zoek zijn? En hoe zit het met je prijzen? 

We bepalen de geschikte diensten en prijszetting voor elk type klant en elk type product. Geen buikgevoel meer, maar een doordachte strategie!

 

CONSUMER JOURNEY

Wanneer iemand je website of social media heeft bezocht, worden ze niet meteen klant. Elke persoon gaat door een consumer journey. Het is essentieel om voor elke doelgroep en elk type product minstens één consumer journey te definiëren. 

Weet je niet goed hoe je dit moet doen? No worries! We got you covered. Ik leer jou consumer journeys opstellen! 

 

WEBSITE & SEO

Je website is jé visitekaartje. Maar het is meer dan dat. Ben jij al eens in de statistieken gedoken? Weet jij welke pagina’s het meest bezocht worden? Van waar je bezoekers komen? En waarom ze weggaan? Hoe scoor je in de zoekresultaten van Google. 

In de audit krijg je een gedetailleerd beeld van hoe het met je website gesteld is, mét concrete aanbevelingen. Ik help je met het herstructureren van je pagina’s en het schrijven van een wervende copy!

 

SOCIAL MEDIA

Social Media zijn vandaag niet meer weg te denken. Ook als ondernemer zijn ze belangrijk. Hoe zet jij social media in? Heb je een strategie per kanaal? Weet je wie je volgers zijn en wanneer ze online zijn? En hoe plan jij je content in?

Ik help je een content plan op te stellen met als doel het bereiken van jouw ideale klant én verkopen. Bovendien duik ik in de statistieken: wie zijn die volgers nu eigenlijk en welke content werkt het beste. Geen tijdverlies meer, maar concreet social media inplannen, mét resultaat!

 

E-MAIL MARKETING

Je hoort het wel vaker: e-mailmarketing is belangrijk. En dat is het ook. Doe jij al aan e-mailmarketing? Heb je een plan om e-mailadressen te verzamelen? En éénmaal verzameld: welke e-mails verstuur je? Manueel of automatisch? 

Ik help je met het opstellen van een volledig e-mailmarketingplan. We gaan in op het verzamelen van leads, het opstellen van een lead magnet, het verwerken van je data, GDPR-wetgeving en het opstellen van automatisatieflows en een contentplan. 

OPZETTEN VAN FUNNELS

Wanneer potentiële klanten je website of social media bezoeken, of wanneer ze je lead magnet downloaden, hebben ze nog niet gekocht. Daarom is het belangrijk marketingfunnels op te stellen, waarbij we een potentiële klant doorheen de verschillende stappen leiden. 

Ik stel een plan voor je op waarin we verschillende kanalen en data met elkaar combineren, en op een slimme manier klanten gaan converteren! Advanced marekting die werkt!

 

ADVERTISING

eb jij al wel eens geadverteerd? Of op de Boost- of Promoot-knop in Facebook en Instagram geklikt? (Kleine tip: doe dit niet meer in de toekomst, er zijn betere manieren om te adverteren). Of wil je graag adverteren in de toekomst maar weet je niet hoe?

Ik stel voor jou een advertentieplan op, op maat van jouw bedrijf. Geen investeringen van honderden euro’s, maar ads die tot resultaat leiden. Ik leer je hoe je de resultaten kan checken en indien je wenst hoe je zelf succesvolle ads kan opzetten. 

 

ANALYTICS

Meten = weten. 

Hoe vaak bekijk jij de statistieken van je social media kanalen? Of je website? En wat leer je hier uit? Heb je soms het gevoel dat je niet goed weet wat al die cijfertjes nu betekenen. 

 

Boostways to the rescue! Ik duik voor jou in de statistieken én trek hier belangrijke lessen uit. Zo komen we tot concrete aanbevelingen. Stap per stap leer ik je hoe ook jij vanuit je statistieken kan komen tot een betere strategie die je minder tijd kost!

 

BOEK EEN GRATIS STRATEGIESESSIE

Tijdens de strategiesessie gaan we in op jouw bezorgdheden en wensen. We bekijken samen wat haalbaar is en je krijgt al een heel aantal eerste concrete tips. Bovendien kan je nagaan of er een match is. 

De strategiecall is vrijblijvend en je hebt nadien geen enkele verplichting om samen met mij in zee te gaan. Dus, waar wacht je nog op? 

[ssa_divi_booking_module appointment_type=”boost-strategiesessie” accent_color=”#f1bedd” _builder_version=”4.4.8″ _i=”0″ _address=”6.1.0.0″ theme_builder_area=”et_body_layout” /]

Nog vragen?

 Stuur een berichtje en we beantwoorden je mail zo snel mogelijk!